PRIMARIA COMUNEI GALICEA MARE

Judetul Dolj

SARBATORI LOCALE

                                                 01 FEBRUARIE – SARBATOAREA  SF. TRIFON LA GALICEA MARE

       

       Fiind supranumit – Patronul spiritual al vitei de vie – Sf. Trifon este sarbatorit in fiecare an de locuitorii comunei Galicea Mare, devenind un obicei traditional pentru acestia.
        Ritualul in sine, consta in sfintirea viilor de catre preotii localitatii si in slujba religioasa inchinata Sf. Trifon, prin intermediul careia populatia se roaga pentru recolte mai mari, pentru inlaturarea daunatorilor vitei de vie.
       Dupa slujba din biserica, primarul localitatii, domnul Florel Catana, insotit de invitatii de onoare de la Consiliul Judetean, parlamentari si cetateni din comuna,  s-au deplasat in carute special amenajate pentru sarbatoare, fiind echipate cu steaguri tricolore, la locul stabilit, respectiv viile de la fostul Complex Zootehnic. Au fost sfintite toate viile existente aici, apoi s-a mers in zona Stadionului de fotbal, loc in care s-a organizat si desfasurat PRAZNICUL, in jurul unui mare foc de tabara si in compania Tarafului Caminului Cultural care a avut menirea de a intretine atmosfera.
       Astfel ca, an de an barbatii galiceni asteapta cu nerabdare ziua de 01 februarie pentru a-si sfinti viile si a se bucura de roadele acesteia din anul precedent. Bucuria este si mai mare, intucat femeile nu au voie sa participe, conform traditiei.


                                                                                             Bibliotecar:
                                                                               Apostol – Beleuzu Adriana