PRIMARIA COMUNEI GALICEA MARE

Judetul Dolj

PREZENTARE LOCALA

    Localitatea Galicea Mare, este situata in jumatatea de vest a judetului Dolj si se invecineaza cu localitatile Izvoare si Virtop, la nord, municipiul Bailesti, la sud, comunele Giubega si Cioroiasi, la est si comuna Motatei , la vest.
    Comuna s-a infiintat inainte de anul 1900, asa cum e mentionat in marele dictionar al Romaniei-vol.III.
    Teritoriul administrativ al comunei Galicea Mare este strabatut de traseul drumului national- D.E. 79 - Craiova - Calafat si al drumului comunal Bailesti - Izvoare D.C.1.
    Comuna este situata la aproximativ 50 km distanta fata de municipiul Craiova si circa 10 km de municipiul Bailesti.
    Intreg teritoriul administrativ al comunei Galicea Mare se incadreaza in Campia Olteniei, anume in subunitatea acesteia, Campia Bailestiului.

    Relieful este de acumulare fluviatica, format din terasa medie a Dunarii numita “terasa Bailesti” cu o altitudine absoluta cuprinsa intre 70-80 m, cu inclinare NV-SE.
    Din punct de vedere climatic, comuna se situeaza intr-o zona de climat temperat-continentala, cu influente mediteraneene, cu o temperatura medie anuala de 12-14 °C.

    Solul caracteristic este cernoziomul, foarte favorabil dezvoltarii culturilor agricole, plantelor tehnice si plantatiilor cu vita de vie.
    Suprafata teritoriului administrativ al localitatii Galicea Mare este de 5.887 ha, cuprinzand urmatoarele categorii de folosinta:teren arabil, paduri, fanete, pasuni, vii si pepiniere viticole, livezi si pepiniere pomicole.

    Din punct de vedere sanitar, comuna poseda un dispensar uman, unde isi practica profesi de medic de familie 3 cadre cu studii superioare si 4 cadre cu studii medii de specialitate.
    Dispensarul veterinar existent in localitate este incadrat sin functioneaza cu cadre de specialitate , avand instrumentalul necesar pentru orice interventii.

    In domeniul culturii si cultelor, amintim functionarea in comuna a Caminului cultural si a bibliotecii, a Bisericii si Casei parohiale, incadrate cu personal corespunzator, cu prestatii deosebite in randul cetatenilor.
    Pentru a completa tabloul utilitatilor comunei amintim existenta pe teritoriul acesteia a unui insemnat numar de societati comerciale cu obiect de activitate divers:
  • agricol,
  • comert,
  • morarit,
  • materiale de constructie etc.
    Toate acestea pot asigura in orice moment solicitarile localnicilor.

    Sistemul de telefonie si televiziune prin cablu sunt extinse in toata localitatea, de aceste facilitati beneficiind un numar insemnat de locuitori.

    Apreciem ca exista conditiile necesare punerii in valoare a potentialui de care dispunem, astfel incat la zestrea pe care o detinem sa adaugam si alte obiective care sa influenteze pozitiv viata si activitatea localnicilor.