PRIMARIA COMUNEI GALICEA MARE

Judetul Dolj

EVENIMENTE

                                                                                Legenda unei frunze de toamna

     A fost odata, tare demult un imparat batran care avea numerosi slujitori voinici ca ursul si tari ca piatra. Acestia isi asumau raspunderea asupra unor sute de copile care mai de care mai blande si mai frumoase.
Oamenii inca de mult, pe acest batran imparat l-au numit Copac, pentru ca sta de veghe toata noaptea si toata ziua adaposteste pe toti trecatorii lasandu-i sa stea la umbra frunzelor care erau copilele.
    Slujitorii, dupa iscusinta lor aveau nume de ramuri. Toti acestia formau impreuna un singur copac cu multe ramuri si frunze, un copac batran de neintrecut la numarul anilor.
Ziua era tot mai zglobie si copacul juca diferite jocuri cu ramurile si frunzele care traiau in liniste si pace.

     Intr-o zi se napusti asupra lor un vant tare si puternic de spargea ferestrele oamenilor si ridica in slava hartiile si praful de pe drum. Atunci, copacul tata-imparat chema toate frunzele si pe toti slujitorii si le spuse:
  
     - Dragii mei copilasi, suntem aproape in pragul despartirii, vantul sufla aspru spre frunze fara pic de mila. Nu se stie care dintre voi va asterne un covor de rugina si nici nu se stie care va avea mai multe zile. Eu, ca tata, va sfatuiesc sa nu umblati hai-hui, ci tineti-va de frunza mama si aveti grija sa nu va dezlipiti de ea.
Vorbele imparatului sunau tare si zgomotos: se auzea cum vantul trece prin el ca o sabie, se vedea cum tremura si cat pe ce era sa se aplece la pamant cu toata imparatia.
Dar sa lasam asta pentru mai tarziu si sa vedem ce s-a intamplat mai departe.
      
      Mezina, frunza rea si neascultatoare, dar totodata grijulie pentru imparatiile din jur, se strecura pe sub ramuri si o lua din loc prin vecini sa vesteasca de sfaturile batranului. Merse ce merse din loc in loc si mai vestea pe cate un imparat care ii iesea in cale de primejdia si nenorocirea ce avea sa urmeze. Unul dintre imparati o opri din drum si o lua de mana
 zicandu-i:
  
      - Draga mea copila, dulce si blajina, am aflat ce vremuri vor veni dar de asta nu-ti face griji si sa nu-ti fie teama. Sa stii ca va veni toamna.
Fata-frunza facu niste ochi mari si isi inchipui ca toamna este un monstru, o stafie, o sperietoare de ciori, ori un cantec, un leagan, un copil …
   
       - Ce-ar fi sa-l intreb cum e toamna?, isi zise in gand mezina frunza. Si hotarata de acest lucru prinse curaj si spuse:
   
      - Batranule unchi, ce este toamna?
   
      - Toamna este a treia fiica a anului ce coboara din inaltul cerului sa-si astearna trena ei de culoare galben-brun-aramie, trena fiind voi frunzele care veti asterne un covor de rugina peste intreaga natura. De cum soseste de pe dealuri, incepe a stropi cu manunchi de ciumafai, natura uda, dand pentru ea culoarea ei simbolica de toamna. Atunci soarele va cobora spre asfintit. Racoarea va brazda intinsul si deodata samanta se va scutura, frunzele ingalbenite se vor desprinde de pe ramurile copacilor si se vor cufunda intr-un somn adanc pentru totdeauna. Bruma rece si vantul sturlubatic sunt prieteni nedespartiti ai toamnei. Impreuna vor salta frunzele in sus pana in inaltul cerului iar apoi le vor lasa din nou pe pamant. Voi, va veti apleca in fata toamnei parasind copacul definitiv, tatal care v-a sustinut atata timp in adierea vantului slab. Dar pentru oamnenii vrednici, toamna este ca o pagina din cartea vietii care isi aduce roadele ei cu ea. De cum o zaresc se apuca cu grija sa-i culeaga vesmintele cum sunt: perele, merele, nucile, gutuile pentru care au muncit tot anul. Dar toamna nu este mai prejos caci ea e mandra si fericita de vrednicia lor si de aceea le acorda toata increderea si speranta ei.
   
    Dupa cateva secunde, din fantezia povestirii fata, frunza, facu niste ochi mari si galbeni ca semn de dezmortire, il saluta cuviincios pe batranul copac, ii spuse “la revedere” cu un glas stins subtire si se indrepta iute spre casa parinteasca. Ajunsa acasa fu intrebata de parinti pe unde a umblat iar ea, cu lacrimi in ochi, istorisi tot ce i s-a intamplat.
Cum termina, se uita pe dealuri si frumoasa toamna se apropie de ea.
   
      Fructele ii tineau trena, coronita de flori stralucea din ce in ce mai tare, in calea ei se asezau   frunze de miresme de flori. Dar, in sfarsit, ajunse la tatal imparat si cu incuviintarea lui lua toata calea frunzelor, copilele si le duse cu ea, ramanand in urma dorul parintilor, lacrimi amare, pustietate, iar inainte frunze ce se roteau in jurul toamnei.
Doar o urma a mai ramas, o lacrima de frunza si roua ce se aseza pe copacul imparat. El urma sa stea de veghe si sa adaposteasca in continuare toti trecatorii care faceau popasuri sub el.                              
                                   

Halloween
 
Halloween-ul este o sarbatoare de origine celtica, care este preluata in zilele noastre de tot mai multe popoare. Printre aceste popoare incepe a se numere Romania, caci tot mai des in ultimul timp se organizeaza diverse spectacole si petreceri pe tema Halloween-ului. Este binevenita, caci este un prilej de bucurie si sarbatoare.
       Numele de halloween vine de la expresia „all hallows’ even”, din limba engleza, ceea ce reprezinta numele unei sarbatori crestine numita a tuturor sfiintilor “ajunul zilei tuturor sfintilor”. Denumirea a fost prescurtata in „Hallowe’en” si apoi in Halloween.
       Halloween-ul este sarbatorit in general, in noaptea de 31 octombrie. Spun in general, caci sunt si tari care au alte obiceiuri legate de sarbatoarea Halloween-ului. Astfel, in Suedia Halloween-ul este sarbatorit in prima sambata din noiembrie.
      Ceea ce este specific sarbatorii de Halloween si cu ceea ce asociem noi tot timpul aceasta sarbatoare, este dovleacul cioplit in diverse forme, dar in special in personaje infricosatoare.
      In ziua de 01 noiembrie 2013 si comuna Galicea Mare a sarbatorit Hallowen-ul prin intermediul elevilor de la ciclul primar ai Scoalii cu clasele I-VIII din localitate. Cadrele didactice in colaborare cu Caminul Cultural  (Biblioteca Comunala ),cu care au incheiat parteneriate educationale, au organizat cu acest prilej, diverse activitati atractive pentru copii, cum sunt: informarea privind provenienta, obiceiurile si traditiile sarbatorii de Halloween, o frumoasa parada de costume si masti, expozitia de desene pe clase, expozitia de dovleci ciopliti in diverse forme si o sceneta sustinuta de elevii clasei a III-a B, sub indrumarea doamnei invatatoare Pasat-Mic Corina.
     Cele doua expozitii, cea de desene si cea de dovleci, au putut fi admirate in holul Caminului Cultural, in saptamana urmatoare.
     La aceasta actiune au participat parintii, fratii si rudele copiilor de la ciclul primar, precum si oficialitatile comunei, respectiv domnul primar Florel Catana si doamna consilier Cristina Totora, care nu contenesc in a sprijini copiii localitatii in toate activitatile desfasurate.

                                                                                                             
                                                                             Intocmit,
                                                                               Bibl. Apostol-Beleuzu Adriana