PRIMARIA COMUNEI GALICEA MARE

Judetul Dolj

EDUCATIE

Proiectul "SANSE EGALE"

 
Motto: „Toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont”.

Konrad Adenawer
      Localitatea Galicea Mare are o populatie de aproximativ 4600 locuitori, bucurandu-se totodata de un numar de 981 copii, adica 23% din populatia localitatii. Cu toate ca localitatea Galicea Mare are o populatie tanara, ca in multe alte localitati din mediul rural locuitorii de aici ( aproximativ 20%) se confrunta cu probleme de natura financiara din cauza lipsei unui venit lunar, ducand un trai zilnic destul de greu,aceste probleme culminand cu o integrare sociala grea , categoriile sociale vulnerabile fiind marginalizate si neavand parte de o incluziune sociale din cauza unor criterii precum discriminare rasiala, referindu-ne aici la populatia de etnie roma unde avem 163 persoane ( 3,54%), sau pe motive financiare, acest lucru afectand in mod direct personalitatea copiilor. De aceea, in speranta unui trai mai bun, 30% dintre locuitori au plecat in alte tari, acest lucru aducand alte probleme in sanul familiilor respective, ca divortul sau despartirea familiei din cauza distantei, cazuri in care copiii au ramas in grija bunicilor (0,39%).

 

 

       Pe langa cazurile de copiii provenite din familii monoparentale, familii despartite din cauza distantei , dezbinate din cauza certurilor si violentelor pe fondul consumului de alcool sau pe langa cei proveniti din familii cu o situatie fianciara precara se adauga si copiii abandonati si aflati in prezent in cadrul comunitatii in plasament de tip familial la asistenti maternali.

     Dupa cum bine stim copiii din mediile sociale defavorizate mai sus mentionate fac parte din copiii ce merita atentie deosebita deoarece ei sunt privati de afectiune, sunt marginalizati si pornesc cu multe carente in dezvoltarea lor comportamentala.


      Din cauza unei situatii financiare precare, a marginalizarii sociale multi dintre acesti copii au o frecventa scolara redusa, sau prezinta risc de abandon scolar. Totodata lipsa afectiunii parentale, sau provenienta din familii dezorganizate, pun amprenta pe ceea ce inseamna crearea personalitatii tanarului si apoi adultului de maine si ingreuneaza accesul acestuia in societate.

     Prin intermediul proiectului nostru cu titlul “SANSE EGALE”, vizam un grup tinta format din elevi cu vartele cuprinse intre 7-10 ani, din clasele pregatitoare I- a III a. Grupul tinta este un grup mixt format din 25 copiii ce provin din diverse categorii social vulnerabile si anume: 12 copii-din familii despartite si dezorganizate; 2-copii ce provin din familii monoparentale, 6-copii de etnie rroma si 5-copii ce provin din familii cu o situatie financiara precara.


      Principala problema care se urmareste a fi rezolvata in cadrul proiectului este integrarea cat mai usoara in mediul de viata a copiilor ce provin din familii vulnerabile cauzate de probleme ca:

  • 1. putere de cumparare scazuta;
  • 2. integrarea in societate;
  • 3. statutul social;
  • 4. probleme pe criterii etnice;


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
   In domeniul invatamantului
, unitatea administrativ-teritoriala dispune de doua unitati de invatamant prescolar si o scoala cu clasele I-VIII in care isi desfasoara activitatea 125 de copii constituiti in 6 grupe si 450 de elevi organizati in 22 de clase.
    Procesul instructiv-educativ este condus de 6 educatoare, 11 invatatori si 18 profesori, toti calificati in specialitatea pe care o predau, majoritatea avand statutul de titular. Unitatile de invatamant dispun de o baza didactico-materiala corespunzatoare desfasurarii unui invatamant de calitate.